Cosly.com

Onjuiste berichtgeving vernieuwde Europese Erecode inzake Franchising

02 Februari 2017

Er zingt volstrekt onjuiste informatie rond over de herziene versie van de Europese Erecode inzake Franchising. Deze is in december 2016 door de Europese Franchise Federatie (EFF) aangenomen.

Zo wordt gesteld dat deze Erecode tot stand is gekomen zonder inbreng van bijdragen vanuit de franchisenemers. Echter bij een aantal Europese franchise verenigingen zijn ook franchisenemers aangesloten, sterker nog, maken ook deel uit van het bestuur van de nationale franchise verenigingen zoals bij de FFF in Frankrijk, de BFA in Engeland en de BFA in België. Ook in het bestuur van de EFF hebben franchisenemers zitting.
Daarnaast wordt prominent gesteld dat in de nieuwe Erecode de bepaling is komen te vervallen dat er geen schriftelijke franchiseovereenkomst meer nodig is. Uit artikel 5.3 van de vernieuwde Erecode blijkt toch echt het tegendeel.

De oude Erecode kende zowel voor franchisegevers als voor franchisenemers 3 verplichtingen. Die zijn nu uitgebreid van 3 naar 11 voor franchisegevers en van 3 naar 8 voor franchisenemers. Hoezo is de nieuwe Erecode een stap terug?

Laten we de discussies over Erecodes toch vooral serieus voeren en niet aantoonbare feitelijke onjuistheden verspreiden. De vernieuwde Europese Erecode is, naar mening van de NFV, een mooi voorbeeld van hoe een echte gedragscode eruit moet zien. 

« Terug naar het overzicht

Cosly.com