Actueel

Verslag en foto’s NFV Jubileumbijeenkomst

Een fotoverslag van de jubileumbijeenkomst is hier te bekijken. 

‘Op naar de volgende 50 jaar’

De Nederlandse Franchise Verenging (NFV) bestaat 50 jaar. Op een drukbezocht event op Circuit Zandvoort kwamen op 31 mei bijna 150| leden en geassocieerde leden bijeen. Zij werden getrakteerd op een divers programma met onder meer een presentatie van directeur Robert van Overdijk van Circuit Zandvoort, de verkiezing van de NFV Trofee en de onthulling van het jubileumboek ‘Franchise in Nederland, een succesvol samenwerkingsmodel’.

Het nuttige met het aangename combineren; de NFV deed het op 31 mei. De bijeenkomst op Circuit Zandvoort werd afgetrapt met de algemene ledenvergadering. Doorgaans een wat minder drukbezocht onderdeel van het programma, maar deze jubileumbijeenkomst was dat anders. De bijna 150 genodigden werden bijgepraat over de vereniging, marktontwikkelingen en franchisestatistieken. Zo werd de aanwezige franchisegevers op het hart gedrukt om, voor zover dat nog niet is gedaan, vaart te maken met de implementatie van de Wet franchise. Over een half jaar is het namelijk zo ver, dan moeten de contracten bij alle franchiseorganisaties volledig in lijn zijn met de Wet.

Groepsvrijstellingsverordening

Onderwerp van gesprek was ook de nieuwe verticale groepsvrijstellingsverordening (VBER), die de Europese Commissie recent heeft aangenomen, inclusief nieuwe verticale richtsnoeren. Deze zijn herzien na een grondige evaluatie en herziening van het 2010 reglement. De herziene regels zijn zo geschreven dat bedrijven eenvoudigere, duidelijkere en actuelere regels en richtlijnen hebben en daarmee hun leverings- en distributieovereenkomsten kunnen beoordelen. De herziene VBER en Verticale Richtsnoeren treden op 1 juni 2022 in werking en gelden tot en met mei 2034. Er is een overgangstermijn van een jaar voor de aanpassingen aan de nieuwe regels rondom onder meer gebiedsexclusiviteit en prijsstelling. Na deze presentatie deelde de NFV tijdens de ledenvergadering de nieuwe franchisestatistieken. En wat blijkt? Franchise is de afgelopen jaren, ook in Coronatijd, een krachtig samenwerkingsmodel gebleken. Nederland telt nu ruim 900 franchiseformule. Ter vergelijking; in het jaar dat de statistieken voor het eerste verschenen, in 1981, waren er nog geen 200 franchisegevers. Er werkten nog 14.000 mensen in franchise, nu zijn dat er meer dan 350.000.

De uitdagingen

Na de algemene ledenvergadering was het de beurt aan Otto Mak (Home Instead), Douwe Snel (Jumbo Supermarkten), Ton van der Tang (Fortune Coffee) en Marieke ten Ham (GrandVision). Zij gingen onder leiding van NFV-voorzitter Boris van der Ham in gesprek met elkaar over de coronaperiode, over franchise en over de vele uitdagingen, zoals personeelstekorten. Die uitdagingen komen overigens ook uitgebreid aanbod in het jubileumboek ‘Franchise in Nederland, een succesvol samenwerkingsmodel’. Oud NFV-directeur en medeauteur Jos Burgers nam tijdens de bijeenkomst het eerste exemplaar van het boek in ontvangst. Het boek maakt volgens Burgers duidelijk dat franchise de afgelopen 50 jaar een goed businessconcept is gebleken. “Het heeft vele economische stormen weten te doorstaan. Dat is ook niet zo gek: door de goede samenwerking, de benodigde schaalgrootte en het lokaal ondernemerschap staan de franchiseondernemers sterker.” Het boek beschrijft de ontwikkelingen van franchise in Nederland. Hoe succesvol is franchise? Hoe waren de eerste onzekere stappen in Nederland? Ook komen franchisegevers aan het woord over ‘het geheim van de samenwerking’. In welke mate is franchise crisisbestendig? Hoe werkt franchise als innovatiemotor? En hoe franchise er in 2030 uit zal zien? Aan het woord komen, door journalist Rupert Parker Brady geïnterviewde, franchisekenners van Albert Heijn, Fortune Coffee, GrandVision, SPAR, McDonald’s, Jamin, SNS, Jumbo, Kaldi en Cavesco.

De doelen van Zandvoort

Na Burgers was het de beurt aan Robert van Overdijk, circuitdirecteur van Zandvoort. Hij nam de zaal mee in de weg die hij samen met zijn team heeft bewandeld naar de uiteindelijke komst van de Formule 1 naar Nederland. Om zelf te ervaren waar Circuit Zandvoort nu staat werd de groep na de presentatie van Van Overdijk gesplitst en werd de deelnemers een kijkje achter de schermen gegund. Het paddock, de pitstraat, het podium, de control room; alle deuren stonden open. Uniek. 

Bufkes

Uniek was ook de verkiezing van Bufkes tot winnaar van de NFV Franchise Trofee. Dat gebeurde tijdens het afsluitende feestelijke diner in de Dutch Grand Prix Lounge op Circuit Zandvoort. Bufkes was samen met Jamin en Zuivelhoeve genomineerd voor de Trofee. Het bedrijf begon 26 jaar geleden als slagerij is inmiddels uitgegroeid tot een franchiseorganisatie met 40 vestigingen in Nederland. “Dit is een geweldige verrassing en een geweldige opsteker na een vervelende Coronaperiode. Dag-in, dag-uit runnen wij deze formule samen met de franchisenemers met ontzettend veel passie en plezier. Het winnen van de NFV Franchise Trofee is dan ook de kroon op ons werk”, glundert directeur Charles Sampers van Bufkes. De NFV Franchise Trofee is dé vakprijs voor franchiseformules en wordt jaarlijks toegekend door de Nederlandse Franchise Vereniging, de belangenorganisatie voor franchisegevers in Nederland. Deze vakprijs wordt sinds 2004 jaarlijks uitgereikt en geeft erkenning op het gebied van samenwerking, kwaliteit en winstgevendheid. De toekenning van de Trofee aan Bufkes was het slotstuk van de jubileumbijeenkomst van de NFV. En zoals één van de bezoekers zei; “nu op naar de volgende 50 jaar”.

15 jun 2022

Agenda