Actueel

Interview Boris van der Ham in Franchise+

De franchisesector heeft wat hobbels te nemen. Aan de ene kant is er de coronacrisis en aan de andere kant de nieuwe Wet franchise. Wij spraken voorzitter Boris van der Ham voorzitter NFV over deze onderwerpen. Hij toont zich strijdbaar.

De wereld staat op z’n kop, hoe ervaar jijzelf deze bijzondere tijd?
“Bizar dat een virus zo’n grote impact heeft op ons leven. Het is noodzakelijk dat de overheid, hoe lastig ook, de regie neemt om verspreiding tot een minimum te beperken. Al vraagt dit natuurlijk om een groot aanpassingsvermogen van iedereen. De impact op het ondernemerschap is evenmin zo groot. Waar de één de ‘klappen’ goed kan opvangen, staat de ander het water tot de lippen. Tegelijkertijd worden we met elkaar gedwongen om anders te kijken naar zaken en introduceren we nieuwe manieren van werken. Neem de videovergaderingen, die niet meer weg te denken zijn. En misschien is juist nu het moment aangebroken om zaken op te pakken, die een paar maanden geleden nog te tijdrovend waren, maar die wel van belang zijn voor de toekomst en ontwikkeling van de organisatie.’ 

Hoe vind jij dat de franchisewereld omgaat met de coronacrisis?
“Je ziet veel nieuwe ontwikkelingen en initiatieven. Neem de afhaal- en bezorgmogelijkheden en bijvoorbeeld de proeflocatie ‘uiteten bij McDonald’s’ in anderhalve meter economie. Ook ontstaan er mooie samenwerkingen en worden de krachten gebundeld. Dit alles onder het motto: samen staan we sterker. Zo zie je dat de franchisegever vanuit zijn zorgplicht naar franchisenemer(s) hier een goede invulling aan geeft. Goed franchisegeverschap en goed franchisenemerschap vormt de basis; snelle aanpassing aan veranderde marktomstandigheden met een (tijdelijke) aanpassing in de bedrijfsvoering is iets wat je samen moet doen. Maak duidelijke afspraken met elkaar en betrek als franchisegever de franchisenemers er tijdig bij. Maar goed, al met al blijven er ook sectoren, zoals de horeca, die hard worden getroffen en waar overmacht helaas de overhand heeft.” 

>>>>>>>Lees het volledige interview inclusief terugblik op het Webinar Wet Franchise met staatssecretaris Mona Keijzer.

Bron: Franchise+ 

7 jul 2020

Agenda